Blog

Milet Müzesi Gezi Rehberi

Milet Müzesi Gezi Rehberi

En Ucuz Milet Müzesi Gezi Rehberi Transferi

Transfer Ara
Bölgenin önemli Antik Kentlerinden Milet, Didyma ve Priene Antik kentlerinde yapılan çalışmalar ve kazılar sonucunda çıkarılan eserlerin sergilendiği müze iki farklı bölümden oluşuyor. Tarihi eserleri çağdaş bir yorum ile sergilemeyi tercih eden müze ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Müze Hakkında

Müzede toplam kullanılan alan 1200 metrekare. Bu alanı eşit şekilde ikiye bölerek 600 metrekareden oluşan bir kapalı alan ve yine 600 metrekareden oluşan bir açık alana oluşturulmuş.

Antik kentlerden elde edilen tarihi eserler kullanılarak şehirlerdeki önemli noktaların canlandırılması sağlanıyor. Buna örnek olarak müzede bulunan Milet Mutfağı sergisi bulunuyor. Bu sergide bulunan eserler ile Milet mutfağı canlandırılıyor ve sergi ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi ile izleniyor.

Milet Müzesine Nasıl Gidilir?

Bölgeye şahsi araç ile gelmeyi düşünenler için iş son derece kolay. Öncelikle ilk iş olarak Didim’e ulaşmak gerekiyor. Didim’e ulaştıktan sonra da tabelalardan Balat Köyü yönünü takip etmek gerekiyor. Milet müzesi tam olarak bu Balat Köyü’nde bulunuyor.

Bunun dışında toplu ulaşım kullanmak isteyenler de öncelikle Didim Otogarına gidiyor. Otogardan Balat minibüslerine binerek Balat Köyüne ulaşmak ve müzeye girmek mümkün.

Milet Müzesinde Önemli Eserler

Müze üç önemli antik kentten bulunan eserlere ev sahipliği yapıyor. Durum böyle olunca müzede bulunan eserlerin değeri paha biçilemez hale geliyor. Döneminin en önemli şehirlerinden olan Milet ve Didyma kentlerinden pek çok buluntu müzede ziyaretçilerini bekliyor.

1. Kutsal Yol Kalıntıları

Günümüzde büyük bir bölümü yok olmuş olsa da eski dönemlerde var olduğu bilinen, Apollon tapınağı ile Milet antik kentini bağlayan kutsal yol üzerindeki kalıntılar bu eserlerin en önemlilerinden. Kutsal yol şehrin parlak dönemlerinde kişilerin hac ibadeti için kullandıkları bir yoldu.

Hac ibadetini yapan kişiler bu yolda giderken kutsal saydıkları eşyaları yol boyunca farklı noktalara bırakmaktaydı. Bu insanların ibadet şekli ile ilgili çok şey anlatan bu eserler bu nedenle son derece büyük öneme sahip.

2. Adak Stelleri

Kentte yaşamın tüm hızı ile sürdüğü yıllarda elbette ki ibadet de büyük bir yer tutuyordu. İbadet alışkanlıkları sıkı olan İyonyalı toplumlar bu ibadetleri sırasında adak kesme ritüeline de sahipti. Adaklar hayvanlardan oluşsa da bu hayvanların genellikle koyun, keçi ya da domuz olduğu tahmin edilmektedir.

Adakların kesildikten sonra kanlarının akması gereken Arkaik adak stelleri de görülmesi gereken eserlerden. Bölge halkının dini inanışları ile ilgili bir bilgi vermesinin yanında yaşama şekilleri ile ilgili de önemli bilgiler içeriyor.

3. Nehirler Tanrısı Meandros Heykeli

Antik kentlerde olmazsa olmaz eserlerden biri de heykellerdir. Heykel bir canlı ya da ruhun değerini yüceltmek amacıyla yapılmaktadır. Belirli dönemlerde zanaatkarlar arasında bir rekabete dönüşen heykel sanatı son derece önemli inceliklere sahiptir.

Tüm yüz hatları ile detaylı şekilde yapılan heykellerden biri de Nehirler Tanrısı Meandros’a ait. Tamamen hayali bir karakter olan tanrının hatlarının bu kadar net bir şekilde yapılabilmesi hem yaratıcılık hem de yetenek eseridir.

Milet Müzesine Ne Zaman Gidilir?

Müze her mevsim açık. Kapalı alanları olduğu gibi müzenin açık alanları da var ve bu nedenle havanın dışarda gezmeye uygun olması çok önemli. Haziran ve Ağustos ayları arasında aşırı sıcaklar Didim bölgesini kontrol altına alıyor. Bu durumdan dolayı ilkbahar aylarından Nisan ve Mart ya da sonbahar aylarından Eylül ve Ekim ayları özellikle açı kalanın gezilmesi için son derece uygun şartları sağlıyor.
CTS TUR
CTS TUR

Her zaman yeniliklere imza atan CTS Tur Didim'e gelmek isteyen yerli ve yabancı müşterilerini sıkıntı yaratan ulaşımı konusunda çözüm odaklı davranışlar ile çevrede bulunan tüm havalimanlarından 2008 yılında başlattığı Paylaşımlı Transfer Hizmeti ile ortadan kaldırmış ve bir ilke daha imza atmıştır.