Blog

Didim'in En Güzel Gezilecek Yerleri

Didim'in En Güzel Gezilecek Yerleri

En Ucuz Didim'in En Güzel Gezilecek Yerleri Transferi

Transfer Ara
Tarihi, doğası, kilometrelerce uzanan sahil şeridi, kumsalları ve ılıman iklimi ile Didim, Ege Bölgesi’nin göz bebeklerinden biri.

Aydın iline bağlı bu şirin ilçe, pek çok turistik destinasyona yakın olmasıyla da konum avantajına sahip. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gören Didim’e aşık olup, bu güzel ilçeye kalıcı olarak yerleşenlerin sayısı da hiç az değil.

Didyma Antik Kenti

Didim ilçesine adını da veren bu antik kentin, Yunanca’daki anlam karşılığı “ikiz kardeş”. Efes’te kendisine adanmış bir tapınak bulunan Artemis’in ikiz kardeşi, Zeus’un oğlu Apollon burada bulunuyor.

Tarihi Milattan Önce 8000 yılına kadar uzanan dünyaca ünlü bu antik kent, dönemin en ünlü kehanet merkezi olma özelliğine sahip. Limandan denize açılmak üzere olan asker ve tüccarların burada fal baktırdığı ve tanrılara adak adadığı biliniyor.

Didim’in en önemli sembollerinden biri olan Medusa da yine Didyma ören yerine girer girmez misafirleri karşılamaya devam ediyor. Mitolojiye göre kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahip, yılan saçlı bu güçlü figürü ziyaret etmek isterseniz, Yenihisar yerleşkesindeki bu antik kente merkezden araçla ulaşmanız yalnızca 5 dakika sürecektir.

Apollon Tapınağı

Didyma Antik Kenti denildiğinde ilk akla gelen kesinlikle Apollon Tapınağı. Milattan Önce 8. yüzyılda inşa edildiği bilinen bu tapınak, ilçede en çok ziyaret edilen yerlerin de başında geliyor.

2000 yaşın üzerindeki tarihi miras; hem boyutları, hem benzersiz yerleşim planı hem de günümüze kadar bu derece iyi korunmuş olmasıyla ziyaretçilerde büyük bir hayranlık uyandırıyor.

Tapınak içerisindeki 70 ton ağırlığındaki tek parça mermer blok, dünyanın en büyük mimarı elemanlarından biri.

Antik Yunan ve Roma dönemine ait bu benzersiz kehanet merkezine adını veren ise Zeus’un oğlu Apollon.

Tapınak, Artemis ve Heraion tapınaklarından sonra antik dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliğine de sahip.

Milet Antik Kenti

Arkeolojik araştırmalara göre tarihçesi Cilalı Taş Devri’ne kadar giden Miletos, zamanın en önemli liman kentlerinden ve ticaret merkezlerinden biriyken, Büyük Menderes Ovası’nı oluşturan alüvyonlar nedeniyle şu anda denizden 10 kilometre kadar içeride yer alıyor.

Antik dönemin yedi bilgesinden biri olan Thales ve daha bir çok filozof da Milet asıllı oldukları için, buraya aynı zamanda “filozoflar kenti” de deniliyor.

Tiyatrosu, müzesi, külliyesi, kabartmaları ve yapılarıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir değer olan Milet’i müzekartla ücretsiz gezebilirken; kartınız yoksa 10 TL giriş ücreti ödeyebilirsiniz.

Balat Mahallesi’ndeki ören yerine merkezden araçla 25 dakika gibi bir sürede ulaşmanız mümkün.

Milet Tiyatrosu

Milattan Önce 4. yüzyıla ait Helenistik bir kültür mirası olan bu tiyatro, 19 binden fazla kişiyi aynı anda ağırlayabilme özelliğine sahip bir tarihi eser.

Antik kent sınırlarındaki akustik özelliğe sahip Milet Tiyatrosu’nu Yunan-Roma mimari tipinin en güzel örneklerinden biri olarak işaret etmek mümkün.

Sahnenin ayakta kalan parçalarının yanı sıra, katlar arasındaki galeriler ve yürüyüş yolları da hala belirgin şekilde gözlemlenebiliyor.

8.30’ta ziyarete açılan 150 metre uzunluğundaki bu antik tiyatro, yazları saat 19.00’a; kışları ise 17.00’ye kadar açık.

Faustina Hamamı

Milet Tiyatrosu’ndan 150 metre kadar ilerlediğinizde sizi karşılayacak olan bu hamam Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un isteği üzerine eşi Faustina’nın adıyla inşa edilmiş.

İlçedeki turların mutlaka rotasına dahil ettiği bu hamamın çeşmeleri, yıkanma havuzları ve heykelleri hala bütün görkemleriyle varlıklarını sürdürüyor.

Milet Müzesi

Milet Antik Kenti ile aynı bileti kullanarak gezmenin mümkün olduğu bu müze, sikkelerden süs eşyalarına, pişmiş toprak eşyalardan keramik eserlere, takılardan kitabelere ve heykellere kadar pek çok değerli esere ev sahipliği yapıyor.

2011 yılından bu yana yenilenen yüzüyle hizmet veren müze, çevredeki tüm antik kentlerden buluntular içeriyor. Müze, Pazar günleri kapalı. Müzekart’ınız yoksa giriş ücreti 12 TL.

Milet İlyas Bey Külliyesi

Milet Antik Kenti sınırları içerisinde yer alan bu külliye, Menteşeoğullarından İlyas Bey tarafından 1404 yılında inşa ettirilmiş.

Üstelik yapımında Milet kentine ait mermer blokların kullanıldığı biliniyor. Anadolu Türk mimarisinin önde gelen eserlerinden biri olan bu ibadet yeri, cami hamam, medrese ve imaretten oluşuyor ve ziyaretçilerini bekliyor.

Priene Antik Kenti

Priene Antik Kenti, resmi olarak Aydın’ın Söke ilçesi sınırlarında kalsa da Didyma ile başlayan ve Milet ile devam eden kutsal yolun doğal bir devamını oluşturuyor.

Milet’ten sonra, yalnızca 10 dakika içerisinde ulaşılabilen bu antik kent planlı şehir sisteminin tarihteki öncülerinden de biri.

Yüksek bir kayalığın eteğine yerleşen Priene Antik Kenti’ni müzekartı olmayanlar 10 TL karşılığında ziyaret edebilir.

Priene’de özellikle beş sütunlu Athena Tapınağı’nı mutlaka görmek gerekiyor. Athena Tapınağı’nın mimarı, aynı zamanda antik dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen Halikarnas Mozolesi’ne de imza atan ünlü sanatçı Pytheos.

Akköy

Milet Antik Kenti’nin kuzeyinde yer alan Akköy, farklı tercihler yapmayı sevenler için alternatif bir rota. Henüz Şirince kadar olmasa da şarap yapımıyla ün salan Akköy doğa fotoğrafları çekmeyi sevenler tarafından da ilk fırsatta ziyaret edilmeli.

Osmanlı ve Rum mimarilerine sahip eski taş evleri, çilek tarlalarını ve bağları mutlaka görmelisiniz.

Her cinsten kuşların cıvıltılarını burada bir arada bulabilirsiniz ancak özellikle kerkenezlerin Nisan ayı başındaki ziyaretlerini yakalarsanız kuş gözlemciliğine merak salmanız kaçınılmaz.

Akbük Saplı Ada

Deniz üzerinde yürüyerek ulaşılabilen bir ada. Kulağa ne kadar hoş geliyor öyle değil mi? Akbük’te yer alan ve SİT alanı olarak korunmakta olan Saplı Ada, yaklaşık 100 metrelik bir mesafeyi dizlerinize kadar gelen bir su yüksekliğinde aşmanıza fırsat veriyor.

Taş ve kayalardan oluşan sap görüntüsü nedeniyle Saplı Ada olarak anılan bu yere ulaştığınızda 50 cm kadar altında kül tabakası bulunan eski bir volkanik oluşumdan çok fazlasını göremeyeceksiniz. Ancak deniz yürüyüşü kesinlikle eşi benzeri olmayan ve denemeniz gereken bir tecrübe.

Bafa Gölü Tabiat Parkı

Hem Aydın hem de Muğla sınırlarına dahil olan bu bereketli göl ve çevresi, muhteşem manzarasıyla mutlaka ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Didim’e 25 km mesafede 12 bin hektarlık alana yayılan Bafa Gölü Tabiat Parkı, doğa yürüyüşü, foto safari, botanik turu, kuş gözlemciliği ve olta balıkçılığı için oldukça elverişli.

5 adaya ev sahipliği yapan ve bir zamanlar Ege Denizi’nin bir parçası olan Bafa Gölü, Heraklia ve Latmos adlı iki küçük antik kenti de bünyesinde bulunduruyor.

Bafa Gölü’nde bulunan kefal, levrek ve yılan balığı gibi balık çeşitlerini çevre restoranlarda tatmanız da mümkün.

Tavşanburnu Tabiat Parkı

Didim merkeze 6.5 km uzaklıkta bulunan bu kamp alanı, doğa ile iç içe olmasının yanı sıra denize de sıfır mesafede.

Stresten ve şehir gürültüsünden uzak vakit geçirmek isteyenler için Tavşanburnu Tabiat Parkı’na giriş ücreti bulunmamakta fakat çadır kurmak isteyenler ise kendi çadırlarıyla 35 TL’ye 4 kişiden fazla olmayacak şekilde konaklayabilirler.

Emniyet endişesi olanlar için; kamp alanının 24 saat güvenlik görevlileri tarafından korunduğunu da belirtmek gerekiyor.

Didim’e Nasıl Gidilir?

Ege’nin en sevilen turizm destinasyonlarından biri olan Didim’e özel araçla, otobüsle ya da uçakla ulaşmak mümkün.

Otobüs: Ulaşım için otobüsü tercih edenler, yaz aylarında İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden doğrudan Didim’e hareket eden seferler bulabilir. Didim’e otobüsle gelmenin diğer bir yolu ise, Türkiye’nin her yerinden İzmir’e ve Aydın’a hareket eden otobüs seferlerinden birini tercih etmek ve otogardan tekrar Didim yönüne giden bir otobüse binmek. İzmir ve Aydın otogarlarından her saat başı Didim otobüsü kalkıyor.

Havayolu: Havayolunu tercih edecek olanlar için 150 km uzaklıktaki İzmir Adnan Menderes Havalimanı en ideal seçenek. Sefer sıklıkları daha az olsa da 120 kilometre uzaklıktaki Dalaman Havalimanı ve 90 kilometre uzaklıktaki Bodrum Milas Havalimanı da tercih edilebilir. Havaalanından tatil noktanıza ulaşım için en uygun fiyatlarla sitemiz üzerinden havalimanı transferi gerçekleştirebilirsiniz.

Özel araç: Didim’e özel araçla gidebilmek için İzmir yönünden hareket edildiğinde Söke yolunu takip etmek gerekiyor. İzmir-Didim arası 160 kilometre yani yolculuk yaklaşık olarak 2 saatinizi alabilir. Didim’e İstanbul’dan ulaşmak yaklaşık 8 saat; Ankara’dan ulaşmak ise 9 saat sürüyor.
CTS TUR
CTS TUR

Her zaman yeniliklere imza atan CTS Tur Didim'e gelmek isteyen yerli ve yabancı müşterilerini sıkıntı yaratan ulaşımı konusunda çözüm odaklı davranışlar ile çevrede bulunan tüm havalimanlarından 2008 yılında başlattığı Paylaşımlı Transfer Hizmeti ile ortadan kaldırmış ve bir ilke daha imza atmıştır.