Blog

Milet Antik Kenti (Filozoflar Şehri)

Milet Antik Kenti (Filozoflar Şehri)

En Ucuz Milet Antik Kenti (Filozoflar Şehri) Transferi

Transfer Ara
Milet Antik Kenti Aydın ilinin Didim ilçesinde bulunmaktadır. Didim hem yaz turizminin cazibe merkezlerinden hem de tarihi gezilerin önemli merkezlerinden biridir. Ege bölgesinde bulunan Didim sahillerinin ve plajlarının güzelliği kadar son derece önemli tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu tarihi eserlerin önemli bir kısmı da Milet Antik kentinde bulunmaktadır. Bugün Büyük Menderes olarak adlandırılan nehrin çok yakınına kurulmuş olan bu liman kentinde çok eski tarihlerden beri yerleşim vardır.

Milet Antik Kenti Tarihi

Milet Antik kentinin çok eski zamanlara dayanan bir tarihi olduğu bilinmektedir. Bölgede ilk yerleşim M.Ö. 3500 yıllarına kadar dayanmaktadır. Bu tarihlere de bakıldığında taş devrinden başlayan bir yerleşim yeri olduğu görülmektedir. Bölgede taş devrinden beri hayat olduğu bilinse de bu dönemlere ait bulgular maalesef mevcut değildir çünkü bu eserler hem Deniz’in yükselmesi ile sular altında kalmış hem de menderesin etkisiyle ulaşılabilir konumda değildir. Bölgenin coğrafyasına da bakarak bu dönemde bölgede yaşayan sakinlerin hayvancılık ve deniz ürünleri ile geçindikleri aynı zaman da bölgenin yapısı kolay savunulabilir olduğu için bunu değerlendirdikleri varsayımı yapılmaktadır. Bölgede yine erken dönemlerde Girit ile ilişkiler olduğu bulunan deliller ışığında bilinmektedir. Bölgedeki ilk yerleşim şekli ve ilk yerleşimciler hakkında pek çok farklı hikaye bulunsa da bölgede görülen en baskın etkilerden biri Büyük İskender’in Milet’i fethetmesinden sonra Helenistik kültürün bıraktığı etkilerdir. Sonraki dönemlerde ise kent Roma’ya bağlanmış ve buradan da Bizans dönemine kadar Roma toprağı olarak kalmıştır.

Bölgedeki Eserler

Bölgede yapılan kazılar sonucu Bouleuterion adı verilen 1500 kişi kapasiteye sahip senato salonu bulunmuştur ki bu sayı dönemin şartlarına göre son derece yüksektir. Bunun dışında özellikle Roma döneminde yapılmış çeşmeler, havuzlar, hamamlar ve tapınaklar bulunmuştur. Kentte bulunan yapıların büyük kısmı yıkılmıştır ve kalanlar da harabe halindedir ancak kazılar hala devam etmektedir. Bunun dışında kentin merkezinde bulunan tapınak büyük ölçüde ayakta kalmıştır ve son derece görülmeye değer bir manzara sergilemektedir.

Kentin En Önemli Sakinleri: Filozoflar

Milet ya da Miletos Antik Kenti için kullanılan diğer isimlerden biri de filozoflar şehridir. Kent farklı dönemlerde bünyesinde barındırdığı ünlü filozoflar sebebiyle bu unvanı hak etmektedir. Anaksimenes ve Anaksimandros gibi filozofların dışında tabi ki şehirde yaşamış en önemli filozof Thales olarak karşımıza çıkar. Bugün bile özellikle geometri alanında bıraktığı miras hala çok değerlidir ve aktif olarak kullanılmaktadır.

Kentte Yapılan Kazılar, Kent Hakkında Bilgiler

Bölgede kazılar ilk olarak 1873 yılında başlamıştır. Fransız arkeologlar tarafından başlatılan bu kazıyı Almanlar devralmıştır ve bugün hala Almanlar tarafından organize edilmektedir. Kazılar bu tarihten beri devam etse de farklı dönemlerde savaşlar, maddi sıkıntılar gibi sebeplerle pek çok kez durdurulmuştur. Müze ilk olarak 1973 yılında hizmete girse de sonra düzenlenmek üzere kapatılmıştır. Bu düzenleme de civarda bulunan Priene Antik Kenti ve Apollon Tapınağından elde edilen eserlerin de organize edilerek bu müzede sergilenmeye başlamasını kapsamaktadır. Milet Antik Kenti çok uzun yıllar boyunca bölgenin merkez şehri konumundaydı. Bunun dışında elde edilen bilgiler ise birçok noktada eksik ancak kentin etrafında birbirinden farklı birçok yerleşim yerinin olduğu bilinmekte. Bu yerleşim yerleri de farklı şekillerde Milet antik kentine bağlıydı çünkü kent bölgenin en büyük liman kenti olduğu için bölgenin ihtiyaçları büyük çoğunluğu kent üzerinden sağlanmaktaydı.

Müzenin Ziyareti İle İlgili Bilgiler

Müzeyi ziyaret etmek isteyen vatandaşların hem yaz hem de kış dönemlerinde ziyaret etmeleri mümkün. Yaz dönemi Nisan ayından başlayarak Eylül ayının sonuna kadar olan süreyi, kış dönemi ise Ekim ayının başından Mart ayının sonuna kadar olan süreyi kapsamaktadır. Aydın ili bir noktada karasal iklim örnekleri göstermektedir ve yaz ayları son derece sıcak olmaktadır. Özellikle bu sıcaklara alışık olmayan kişiler son derece zorlanabilirler. Milet Antik Kentinin gezisi sırasında bu sıcağa maruz kalmamak için bahar aylarını tercih etmek daha mantıklıdır. Aksi taktirde gezi daha zor hale gelebilir. Müze Kültür Bakanlığı’na bağlı olduğu için müzekart geçmektedir ya da kişi başı yaklaşık 20 TL ödeyerek de giriş yapabilirsiniz.

Didim’e Nasıl Gidilir?

Ege’nin en sevilen turizm destinasyonlarından biri olan Didim’e özel araçla, otobüsle ya da uçakla ulaşmak mümkün.

Otobüs: Ulaşım için otobüsü tercih edenler, yaz aylarında İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden doğrudan Didim’e hareket eden seferler bulabilir. Didim’e otobüsle gelmenin diğer bir yolu ise, Türkiye’nin her yerinden İzmir’e ve Aydın’a hareket eden otobüs seferlerinden birini tercih etmek ve otogardan tekrar Didim yönüne giden bir otobüse binmek. İzmir ve Aydın otogarlarından her saat başı Didim otobüsü kalkıyor.

Havayolu: Havayolunu tercih edecek olanlar için 150 km uzaklıktaki İzmir Adnan Menderes Havalimanı en ideal seçenek. Sefer sıklıkları daha az olsa da 120 kilometre uzaklıktaki Dalaman Havalimanı ve 90 kilometre uzaklıktaki Bodrum Milas Havalimanı da tercih edilebilir. Havaalanından tatil noktanıza ulaşım için en uygun fiyatlarla sitemiz üzerinden havalimanı transferi gerçekleştirebilirsiniz.

Özel araç: Didim’e özel araçla gidebilmek için İzmir yönünden hareket edildiğinde Söke yolunu takip etmek gerekiyor. İzmir-Didim arası 160 kilometre yani yolculuk yaklaşık olarak 2 saatinizi alabilir. Didim’e İstanbul’dan ulaşmak yaklaşık 8 saat; Ankara’dan ulaşmak ise 9 saat sürüyor.
CTS TUR
CTS TUR

Her zaman yeniliklere imza atan CTS Tur Didim'e gelmek isteyen yerli ve yabancı müşterilerini sıkıntı yaratan ulaşımı konusunda çözüm odaklı davranışlar ile çevrede bulunan tüm havalimanlarından 2008 yılında başlattığı Paylaşımlı Transfer Hizmeti ile ortadan kaldırmış ve bir ilke daha imza atmıştır.